RETROKOERS

Open WK Retrokoers
67ste kampioenschap van Kessel

08 JULI 2023

Ook dit jaar vieren we op de 2de zaterdag van juli opnieuw de jaarlijkse Kesselse hoogdag onder de vorm van het Open WK Retrokoers of het Kampioenschap van Kessel, onder velen eerder bekend als De Retrokoers. Deze wordt ook dit jaar georganiseerd door Veloclub Torenven, in samenwerking met café Torenven. Het startschot komt dit jaar uit de handen van Herman Frison. Na de koers is er nog een gratis optreden van de in Kessel al even beruchte Rumble Dolls! U ziet, geen enkele reden om niet af te zakken naar Café Torenven!

OVER DE KOERS

Na twintig jaar van stilte, komt het Kampioenschap van Kessel weer tot leven.

Het eerste kampioenschap van Kessel werd in 1935 georganiseerd en alleen in 1940 was er een onderbreking omwille van de oorlog. Tot 1995 was het Kampioenschap van Kessel een echt volksfeest in Kessel-Statie waar mensen van heinde en verre naar toe kwamen. De cafés zaten tot ’s morgens vroeg stampvol en het was een echte hoogdag, die eerste dinsdag van het bouwverlof. Maar in de jaren ’90 kwamen er steeds minder coureurs aan de start en werd ook de financiering van het hele gebeuren een moeilijke zaak, zodat midden de jaren ’90 het Kampioenschap van Kessel een stille dood stierf.

1 mei 2014 werd café Torenven heropend en dat zorgde voor een boost in het uitgaansleven in Kessel-Statie. Torenven was ook al van in de jaren ’30 een begrip en is op weg om dat ook nu weer te worden. De mooie gevel, de prachtige binneninrichting, de vriendelijke bediening en de troef bij uitstek: de gratis hapjes die geserveerd worden, iets waarvoor mensen van heinde en verre afzakken, tot Nijlen en Lier toe. Omdat café Torenven bewees dat een oude glorie kan verrijzen, dachten de uitbaters dat ze dit ook konden verwezenlijken met een andere oude glorie, het kampioenschap van Kessel. Vergaderingen werden belegd, ideeën gespuid en sponsors gezocht en toen was er plots witte rook: op 12 juli 2016 ging het 61e Kampioenschap van Kessel door en ondertussen zitten we al aan de 67e editie!

De tijden zijn veranderd, en dus is ook het reglement een beetje aangepast. De organisatie gaat de weg op van de retrokoersen: geen klikpedalen, versnellingen op de buis en geen geschoren benen, dit alles om terug te gaan naar de tijd van toen en de koers voor iedereen plezant te houden. Het grootste verschil met vroeger is dat ook renners van buiten Groot-Kessel mogen meerijden, maar de eerste renner van Kessel die de finish overschrijdt, is de nieuwe kampioen van Kessel. Moest er iemand anders winnen, krijgt die uiteraard ook een prijs en zijn naam wordt ook vermeld op de erelijst, maar de eretitel van “kampioen van Kessel” blijft voorbehouden voor Kesselaars.

We verwachten jullie allemaal op het 67e Kampioenschap van Kessel op zaterdag 8 juli. De start zal gegeven worden om 19u.

De organisatie
Veloclub Torenven

PROGRAMMA

14uAfhalen rugnummer + inschrijvingen dag zelf
16uStart reeks +45 jaar (geboren voor 1 januari 1978) en vrouwen – 15 ronden – 55 km
19uStart reeks -45 jaar – 20 ronden – 75 km
Aansluitend prijsuitreiking

De koers wordt gereden in twee categorieën. De eerste categorie is +45 jaar (geboren voor 1 januari 1978) en vrouwen, de tweede categorie zijn de renners van -45 jaar.

Randanimatie voorzien in de vorm van springkasteel en een tombola.
Inschrijving kan online via deze link of de dag zelf.

HET STARTSCHOT

Met trots presenteren wij Herman Frison, die het startschot zal geven van onze retrokoers. Herman is een ware autoriteit in de wereld van de fietskoers, met een indrukwekkende staat van dienst en een diepgaande kennis van de sport. Zijn passie voor fietsen en voor de geschiedenis van de koers is aanstekelijk en zijn enthousiasme voor deze retrokoers zal zeker overslaan op het publiek. Herman Frison heeft in zijn carrière veel indrukwekkende overwinningen en prestaties behaald. Hij is vooral bekend om zijn snelle sprint en tactische kwaliteiten, waarmee hij vele wedstrijden op zijn naam heeft gezet.

REGLEMENT

– Het Open WK retrokoers 2023 is enkel voor NIET-licentie houders van welke bond dan ook.
– Er wordt gereden in 2 reeksen:

Reeks 1 : -45jaar (geboren na 1/1/1978)
Afstand: 75km (20rondes)

Reeks 2 : +45 jaar (geboren voor 1/1/1978) + Dames
Afstand: 56km( 15 rondes)

– Helm verplicht (geen worstenhelm)
– Enkel retrofietsen toegelaten. Deze moeten voldoen aan de volgende voorwaarden:
– Racefiets met stalen frame ( geen aluminium, carbon of andere)
– Geen versnellingen aan het stuur.
– Geen klikpedalen, voethaken zijn wel toegelaten
– Geen Aero onderdelen, kabels lopen boven het stuur

Elke fiets wordt vooraf onderworpen aan een technische controle. Indien deze niet conform is, zal deze niet mogen deelnemen aan de wedstrijd.

Elke deelnemer is ook zelf verantwoordelijk voor het correct functioneren van zijn eigen fiets.
– Minimum leeftijd is 18 jaar.
– Inschrijven kan online tot en met 30/6/2023 via deze link
– Inschrijvingsgeld bedraagt €15
– Rugnummers kunnen afgehaald worden tot 30min. voor elke reeks
– De eerste inwoner van Kessel uit beide reeksen wordt gehuldigd als de nieuwe kampioen van Kessel.
– De jury bepaalt in eer en geweten de uitslag van de wedstrijd en de winnaars van de tussensprints. Vragen hierover kunnen tot 30min. na de wedstrijd gesteld worden aan de jury.
– Gedubbelde renners dienen plaats te maken voor de koplopers zodat deze niet gehinderd worden. De gedubbelde renner zal uit veiligheidsoverwegingen ook uit koers genomen worden bij passage aan de finish.
– Elke deelnemer dient zich fair te gedragen ten opzichte van de andere deelnemers. Bij gevaarlijk rijgedrag wordt de betrokkene onmiddellijk uit
de koers genomen
– De organisatoren kunnen deelnemers die zich niet aan dit reglement houden ten allen tijde niet laten starten of uit de koers nemen.

SPONSORS

Historiek

2016

2017

2021